Πληκτρολογήστε και πατήστε Enter

ΟΓΚΟΛΟΓΙΑ

Οι παλαιότερες περιγραφές και οι ρίζες της λέξης ΚΑΡΚΙΝΟΣ

Η παλαιότερη περιγραφή του καρκίνου (αν και δεν χρησιμοποιείτο η λέξη “καρκίνος”), ανακαλύφθηκε στην Αίγυπτο και χρονολογείται περίπου στο 3000 π.Χ. Ονομάζεται πάπυρος Edwin Smith και πρόκειται για αντίγραφο ενός αρχαίου αιγυπτιακού βιβλίου σχετικά με τις επεμβάσεις σε τραύματα. Περιγράφει 8 περιστατικά όγκων ή ελκών στον μαστό τα οποία αφαιρέθηκαν με καυτηριασμό με τη χρήση ενός εργαλείου που ονομάζονταν “τρυπάνι της φωτιάς”. Οι γραφές αναφέρουν για τη νόσο ότι “Δεν υπάρχει θεραπεία”.

Οι ρίζες της λέξης “καρκίνος” αποδίδονται στον Ιπποκράτη (460 – 370 π.Χ.) ο οποίος θεωρείται ο “πατέρας της Ιατρικής”. Ο Ιπποκράτης χρησιμοποιούσε τις λέξεις “καρκίνος” και “καρκίνωμα” για να περιγράψει μη ελκώδεις ή ελκώδεις μορφοποιήσεις όγκων. Στα αρχαία ελληνικά, οι ονομασίες αυτές αναφέρονται στο ζώο κάβουρα και πιθανότατα να αποδόθηκαν στη νόσο εξαιτίας των προβολών σε σχήμα δακτύλου που εξαπλώνονται από τον όγκο και οι οποίες ομοιάζουν με το σχήμα του κάβουρα. Ο Ρωμαίος ιατρός Κέλσιος (28-50 π.Χ.) μετέφρασε αργότερα τον ελληνικό όρο σε “cancer”, τη λατινική λέξη για τον κάβουρα. Ένας άλλος Έλληνας ιατρός, ο Γαληνός (130 – 200 μ.Χ.), πρωτοχρησιμοποίησε τη λέξη “όγκος” (που σημαίνει “οίδημα”) για να περιγράψει τους όγκους. Αν και η αναλογία του Ιπποκράτη και του Κέλσιου για το καβούρι χρησιμοποιείται ακόμα για να περιγράψει τους κακοήθεις όγκους, ο όρος του Γαληνού χρησιμοποιείται πλέον ως μέρος της ονομασίας τους από τους ειδικούς στον καρκίνο και τους ογκολόγους. (1)

Ορισμός της Ογκολογίας

Πρόκειται για κλάδο της ιατρικής ο οποίος εξειδικεύεται στην διάγνωση και τη θεραπεία του καρκίνου. Περιλαμβάνει την ιατρική ογκολογία (τη χρήση χημειοθεραπείας, ορμονοθεραπείας και άλλων φαρμάκων για την θεραπεία του καρκίνου), την ακτινοογκολογία (τη χρήση ακτινοθεραπειας κατά του καρκίνου) και τη χειρουργική ογκολογία (τη χρήση χειρουργικών και άλλων επεμβάσεων για τη θεραπεία του καρκίνου).

ΠΗΓΕΣ: (1) American Cancer Society 2) National Cancer Institute dictionary, USA


Από το 1998, δραστηριοποιούμαστε  στον ευρύτερο χώρο της Ογκολογίας – Αιματολογίας αρχικά με προηγμένης τεχνολογίας ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, διαγνωστικούς παράγοντες & προιόντα πυρηνικής ιατρικής και στην πορεία εισαγάγοντας φαρμακευτικά προϊόντα σε ποικίλες θεραπευτικές κατηγορίες, πρωτότυπα και γενόσημα.

Η πρωτοπορία της Aenorasis και σε αυτόν τον τομέα, έγκειται στο γεγονός ότι πρώτη εισήγαγε Βιοομοειδές φάρμακο στην Ελληνική αγορά και συγκεκριμένα στον ιδιαίτερο τομέα της Ογκολογίας – Αιματολογίας.

Η μεγάλη επιτυχία αυτού του εγχειρήματος, άνοιξε τον δρόμο ώστε τα βιοομοειδή φάρμακα να ενταχθούν ως καθιερωμένες θεραπείες στην Ελληνική αγορά, συντελώντας ταυτόχρονα στον πλουραλισμό θεραπευτικών επιλογών αλλά και στην μείωση του κόστους θεραπείας.


ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Mail-icononcology@aenorasis.com

 

Mail-iconLinkedIn page


Οι πληροφορίες που αναφέρονται προορίζονται για γενική πληροφόρηση και ενημέρωση του κοινού και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή ιατρού ή άλλου αρμόδιου επαγγελματία υγείας. Την ευθύνη της ενημέρωσης φέρει η εταιρεία AENORASIS Α.Ε